Romania. Land of Choice!

A fost o perioada in care eram mandru ca sunt roman. Daca stau bine si ma gandesc cred ca a mai ramas o farama de mandrie in mine. Cu toate astea a disparut ceva sau mai bine zis mandria a fost inlocuita de altceva. Sila sau regret. Sila si regret. Mi-e sila ca suntem un popor care la prima vedere, asa cum se spunea si in cartile de istorie, este un popor muncitor. Prima imagine. Ceea ce aratam. Apoi, cand ne uitam putin si facem o analiza mai profunda gasim cu totul altceva.

Suntem falsi. Pe masure ce ne apropiem de trec anii, aceasta falsitate ajunge sa fie o calitate sau o necesitate. O argumentam prin faptul ca la servici trebuie sa fim altfel de oameni decat suntem cu adevarat pentru asa se cere.

Da, suntem destepti. Dar ne vindem desteptii. De la doctori la profesori si cercetatori, toti pleaca din tara. Ce ramane? Cine ramane? Ceea ce meritam… Nu stim sa ne apreciem valorile si ele pleaca. Avem sclipire. Si atat. Cine ramane in tara se scufunda in mediocritate. In uzura. In mult prea mediatizatul stil de viata romanesc. Ce stim sa facem? Noi, ca popor? Ce stim sa producem? Ne lipseste ceva esential. Cultul muncii. La suprafata suntem nemaipomeniti dar in interior suntem niste lenesi care nu stiu decat sa se planga.

Ne plangem ca ne fura Europa si altii. Ne complacem in situatia asta gasind scuza ca este vina lor nu a noastra. Nu miscam un deget pentru ca ne este mult mai usor sa ne plangem. Ne-am pierdut mentalitatea de invingatori. Ceea ce a mai rams din ea. Acum suntem numai buni de vandut. Poate i se face cuiva mila de noi si vine si ne cumpara si ne invata sa gandim din nou.

Ma gandeam la campionatul mondial de handbal masculin. Inainte de finala, toate ziarele scriau ca Franta are posibilitatea de a egala Romania la numar de torfee castigate la un campionat mondial. Uitam doar ca Romania a castigat aceste campionate cu multi ani in urma. Sa pui, acum in 2011, pe picior de egalitate rezultatele Frantei cu cele ale Romaniei este ca si cum ai spune ca romanii de acum sunt responsabili de constructia Sarmisegetuzei. Francezii si-au creat centre de copii si juniori. Au construit incet incet o nationala care domina de ani de zile handbalul mondial. De ce? Pentru ca au alte mentalitate. Si alta gandire.

Alte exemple? Spania la fotbal. Japonia dupa al doilea razboi mondial. China in ultima vreme. Etc. Da, poate ca au avut si o conjuctura potrivita dar eu cred ca mentalitatea unui popor este cel care face diferenta. Nu degeaba, vechiul grai popular are o vorba: dupa mine potopul. Ceea ce lasam in urma, ceea ce cream in fiecare zi, ramane in istorie. Noi ce lasam?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: