Afaceri de 1 Noiembrie

1 Noiembrie este Luminatia. Ziua Mortilor mai exact. Merge lumea in cimitir, aranjeaza mormintele persoanelor disparute. Dupa ce le aranjeaza aprinde o lumanare, pune niste flori si sta putin acolo. Unii chiar duc putina tuica sau cozonac. Este un moment aparte. Chiar daca suna sumbru pentru unii dintre noi. Pentru cei care nu au vazut niciodata le sugerez sa mearga. Merita macar o data in viata. In Cluj, acolo unde mai merg eu prin cimitire este ceva extraordinar. Asta daca poti folosi cuvantul asta in aceeasi propozitie cu cimitir.

Este un moment aparte. Plini de lumini. Oameni peste tot misunand printre morminte. Flori multe, diverse tipuri de lumanari.

Activitatea incepe cu achizitionatul florilor si al lumanarilor. In Cluj poti achizitiona lumanari de la Auchan sau din piata. Flori, cam de peste topt. De la flori simple pana la ghivece special pregatite pentru acest eveniment. Dupa gusturi si posibilitati. Partea cea mai frumoasa intervine cand te duci sa aranjezi mormantul.

Undeva pe la 16:30 ajung si eu in Cimitirul Central din Cluj Napoca. Lume multa, forfota, agitatie. Vezi cate un omulet carand o lopata sau un harlet. Daca e cu pamant pe el iti dai seama ca deja a trecut pe la mormant si a terminat de aranjat. pana la mormantul la care trebuia sa ajung dau si eu peste doua persoane din corpul administrativ al cimitirului. Erau si ei pe acolo la ciupeala. Adica sa va explic: persoanele ca mine, care nu au timp sau chef sa se apuce sa curete/sape/aranjeze mormantul la care merge, apeleaza la acesti angajati. Teoretic este job-ul lor sa aranjeze mormintele. Practic, mai ales in preajma acestei zile fac o caruta de bani de pe oameni ca mine. Pana aici mi se pare totul foarte cinstit.

Acum urmeaza distractia. Pregatesc si eu 100 de lei. 2 persoane, 100 de lei. Rezonabil spune eu. Mi se pare normal sa dai niste bani mai ales ca dai pentru ceva ce faci poate o data pe an. Ii chem pe omuleti, le arat mormantul. Plin de flori, cam ravasit cu crucea stand putin stramba. Ii rog sa aranjeze mormantul, sa inlature frunzele si sa indrepte crucea. Le intind cei 100 de lei si ii asigur ca voi veni cam in doua ore sa verific activitatea intreprinsa. Surpriza!

– Daca doriti, mai puneti 20 de lei si va facem treaba.

– Pentru ce. spun eu…

– Domnu’, daca nu doriti, nici o problema. Noi chiar avem de lucru zilele astea. La revedere.

Si uite asa raman perplex cateva secunde cu banii in mana nestiind daca este o gluma proasta sau oamenii aia chiar pleaca. Strig dupa ei, le mai dau 20 de lei si asta la vista. Ce sa fac? Sa raman cu mormantul nearanjat? Asta e.

Daca as fi mers cu doua saptamani inainte sunt sigur ca scoteam la 50 de lei toata operatia. Partea cea mai interesanta stiti care e? Ca multe din florile pe care mergem si le punem pe morminte le gasesti a doua zi din nou in piata. La mormantul la care le-ai dus tu sigur nu mai sunt…

E clar. Imi fac firma de de astea…

Anunțuri

1 comentariu »

  1. […] Afaceri de 1 Noiembrie Mon Nov 08, 2010 19:02 pm 1 Noiembrie este Luminatia. Ziua Mortilor mai exact. Merge lumea in cimitir, aranjeaza mormintele persoanelor disparute. Dupa ce le aranjeaza aprinde o lumanare, pune niste flori si sta putin acolo. Unii chiar duc putina tuica sau cozonac. Este un moment aparte. Chiar daca suna sumbru pentru unii dintre noi. Pentru cei care nu au vazut […] […]

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: