Valori si nonvalori

Nu am mai scris de mult. M-am tot mutat, am tot facut schimbari. In plus a venit si iPad si timpul a zburat cu atatea probleme si gadgeturi.

Asa ca azi mi-am facut curaj, timp si am pocnit degetele sa mai scriu ceva pe blog. De mult timp ma streseaza doua subiecte: unul dintre ele este cel din titlu. Valori si nonvalori. Al doilea subiect este diferenta dintre a lucra la o multinationala si la o firma cu patron. Deocamdata sa ne ocupa de primul subiect.

Valori si nonvalori. Acum ceva timp, ma refer undeva prin anii 90 erau cateva formatii de muzica ce erau considerate valori. Captain Hollywood Project, Mr. President, etc. Poate nu ma credeti dar atunci erau considerata valori. De ce valori? Pentru ca erau toata ziua la MTV, pentru ca erau ascultate in toate discotecile. Erau niste valori comerciale. In dex valoare are urmatoarea traducere: „insușire a unor lucruri, fapte, idei, fenomene de a corespunde necesităților sociale și idealurilor generate de acestea; suma calităților care dau preț unui obiect, unei ființe, unui fenomen etc.; importanță, însemnătate, preț, merit”. Eu as adauga la traducerea asta si in cotextul nostru, valoare inseamna ceva ce dureaza in timp.

Dupa parerea mea, valoare inseamna ceva la care te uiti cu placere peste ani si ani. Sau ceva ce asculti cu placere peste ani si ani. Am fost la un concert cu Tudor Gheorghe si ma gandeam ca acest artist scoate in fiecare an cate un album. Si tot el, canta cu diferite filarmonici din diferite orase. Si sunt orase in care nu poate sa cante pentru simplul fapt ca nu exista o sala destul de mare in care sa incapa toata filarmonica. Si omul asta merge pe la diverse ministere sa ii roage sa faca sali in care sa poata canta. Sau sa ii dea bani pentru ca in orasele mai mici sa mearga cu alte filarmonici sa cante. Asta inseamna valoare pentru mine.

Hagi?  Nadia? Ilie Nastase? Ion Tiriac? Oltchim? Steaua 86? Brancusi? Enescu? Eminescu? Porumbescu? Astea sunt valori. Nonvalori? Cele despre care spune presedintele Romaniei ca sunt ascultate de catre 90% din populatia globului.Nonvalori? Jucatori de fotbal despre care auzi ca dau un gol si pe urma nimic.

Sunt curios unde va fi Blonda lui Bote peste cativa ani. Ea ce este acum? Valoare comerciala sau nonvaloare? Ma intreb daca peste ani si ani se va vorbi de echipa de handbal Oltchim. Valori?

Diferenta dintre valori si nonvalori? Diferenta o face timpul. Nu noi cei care suntem contemporani cu ceea ce se intampla. Noi putem doar sa fim subiectivi prin prisma a ceea ce traim. Generatia de azi nu ar fi stiut sa aprecieze corect un Mozart sau un Bach. Nu ar fi stiut sa aprecieze capodoperele lui Verdi sau Picasso. In schimb, de la parinti, din carti, din filme, unii din noi au primit acel dram de dorinta de a cunoaste trecutul. Asemenea valori nu pot fi recunoscute de oricine. Si nu spun asta din cauza ca altii sunt mai prosti sau mai destepti. Spun asta pentru ca astfel de lucruri le simti. Nu are legatura cu a asculta, a citi sau a te informa de pe ceva site. Are legatura cu ceea ce simti.

Valoarea este data de timp. Fiecare generatie a avut valori, valori comerciale sau nonvalori. Valorile se cern. Asa a fost, asa va fi tot timpul…

Anunțuri

2 comentarii »

 1. Laur said

  Ai pus punctul pe i la sfarsit 🙂
  Scurt si la subiect: valorile sunt acele melodii care te fac sa le simti…care iti dau o anumita energie.
  NonValorile iti incanta timpanul doar.

  Felicitari pentru articol.

 2. Laur said

  Posted just for subscribe :p

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: