Proiecte pentru fonduri nerambursabile

Am depus si eu niste proiecte pe POSDRU (adica pe resurse umane, calificare de personal). Unul s-a acceptat, unul s-a respins. Rezonabil, da? Pai nu. Pai daca va spun care au fost motivele pentru care l-au refuzat va apuca pandaliile. Cel mai tare motiv a fost ca nu apare scris cuvantul femeie. EXPLICIT. Adica: daca scrie ca asiguram egalitate intre sexe, daca scriem ca nu facem discriminari nu este bine. Nu scrie cuvantul femeie, explicit, gata. Over and out. La revedere drum bun. Pa si pusi.

Dupa anul 2008, cand Uniunea Europeana a pus la bataie 1,23 miliarde de euro pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, finantat de Fondul Social European, din care Romania a accesat numai 93,6 de milioane de euro prin 110 proiecte, in 2009, numarul proiectelor castigatoare a crescut de aproape patru ori, ajungand la 523 de proiecte aprobate pana in luna decembrie.

Dintre acestea, majoritatea au fost castigate de asociatii neguvernamentale, universitati si alte institutii ale statului, in timp ce mediul privat a absorbit doar 32% (377 de milioane de euro) din cei 1,23 miliarde de euro pusi la dispozitie in 2008, potrivit AMPOSDR(Autoritatea de Management pentru Programul Operational „Dezvoltarea Resurselor Umane”).

In perioada 2007-2013, valoarea fondurilor structurale destinate perfectionarii resursei umane depaseste 4,2 miliarde de euro, iar UE a permis Romaniei ca proiectele finantate prin Fondul Social European pot primi in 2009 finantare de 100% din fonduri europene, in loc de maximum 85% cat fusese stabilit anterior.

Cu toate acestea, pana in trimestrul doi al anului trecut, Romania a preluat doar 34% din sumele alocate de UE pentru perioada 2007-2009. Pana in luna octombrie a anului trecut, autoritatile au selectat 128 de cereri de finantari nerambursabile pentru angajari noi, formarea profesionala a salariatilor si imbunatatirea conditiilor de munca, in valoare de 22,6 milioane euro.

Valoarea totala a celor sase linii de finantare lansate in cadrul schemelor de ajutor de stat si de minimis, in data de 31 martie 2009, a fost de 142,4 milioane euro. Pana in data de 9 octombrie 2009 s-au depus 294 de cereri in valoare de 48,4 milioane euro. Din cele doar 250, cate au fost evaluate pana in octombrie, s-au selectat 128 de cereri, cu o valoare nerambursabila de 22,61 milioane de euro, potrivit Ministerului Muncii.

Pai e bine. Per ansamblu e bine. In loc sa ne ajute, sa ne spuna cu ce gresim, ei ne refuza proiectele. E mai usor asa. Nu exista cuvantul femeie, gata. Autoritatile statului s-au transfomat intr-un fel de CTC al proiectelor. Nu mai conteaza ca firma respectiva poate aduce intr-un oras pana la 4 milioane de euro si poate face cu acesti bani calificare de personal. Pai de ce sa conteze?

Eu va dau un sfat. Daca va refuza un proiect, faceti contestatie. Si apoi contestatie la contestatie. Si tot asa pana ne va asculta cineva.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: