Detalii iTablet

Apple e o companie cunoscută pentru două lucruri: inovaţie şi secretomanie. Aşa se face că orice nou produs ieşit de pe porţile companiei din Cupertino este în mod automat învăluit de o aură de magie şi e însoţit de o anticipare îndelungată din partea publicului.

Jurnaliştii şi bloggerii americani încearcă de aproape un an să afle cum va arată şi ce va aduce nou tablet-ul creat de echipa luiJobs, internetul umplându-se constant de zvonuri, de multe ori contradictorii, referitoare la forma, funcţionalităţile şi preţul noului dispozitiv care va intra în magazine cel mai probabil în luna martie. Ceea ce nu e de fapt nimic nou. Înaintea lansării iPhone Apple a depus eforturi susţinute pentru a crea prototipuri false ale telefonului astfel încât să  păstreze secretul şi să îi împiedice pe jurnalişti şi bloggeri să îşi facă o imagine clară asupra iPhone-ului.

În încercarea de a afla cum va arăta şi ce va şti să facă am realizat o hartă a celor mai plauzibile zvonuri referitoare la viitorul rival al Kindle, care va fi dezvăluit publicului pe 27 ianuarie.

Design

>> Un iPhone întins cu sucitorul. Conform surselor citate de AppleInsider mult-aşteptatul Apple tablet va semăna cu „un iPhone din prima generaţie care şi-a găsit naşul în persoana unui sucitor.” Ca urmare, dispozitivul urmează să semene foarte bine cu smart-phone-ul lansat de Apple în urmă cu 3 ani, având însă un ecran mult mai mare şi fiind cu mult mai subţire.

>> Display de 10-11 inchi. Apple le-ar fi spus publisherilor, cu care a purtat discuţii de-a lungul anului trecut, că dispozitivul la care lucrează e “suficient de mic cât să încapă într-o geantă dar prea mare pentru a încăpea într-un buzunar”.  The Wall Street Journal citează surse din interiorul companiei care au confirmat că display-ul noului tablet va avea un diametru între 10 şi 11 inchi,  mai mare decât cel al principalului competitor, Amazon Kindle.

>>Fără tastatură, mouse sau stylus. Doar touchscreen. Un tablet cu un display de 10 inchi ar avea suficient spaţiu pentru o tastaură virtuală, pe care utilizatorii vor putea tasta fara probleme cu toate degetele, spre deosebire de iPhone şi iPod Touchcrede Leander Kahney, editorul Cult of Mac şi autorul a trei cărţi despre compania lui Steve Jobs.

>> Posibilitate de docare pe verticală şi orizontală. iLounge spune că tablet-ul Apple urmează să dispună de două porturi de încărcare, care îi vor permite acestuia să fie aşezat atât în poziţie vericală cât şi orizontală.  O staţie de docare pe orizontalăînseamnă că tablet-ul va putea fi pus la încărcat în timp ce va ţine ecranul în picioare asemenea unui monitor obişnuit. Acest detaliu face tablet-ul potrivit pentru munca la birou, prin simpla alaturare a unei tastaturi şi a unui mouse bluetooth voila! .. desktop instant.

>> Carcasă de aluminiu. Potrivit iLounge carcasa tablet-ului va fi realizată din metal , cu o singură „bandă lungă din plastic”destinată recepţiei wireless broadcasting, fiindcă metalul împiedică transmisiunile semnalelor radio. Reuters anunţă căfurnizorii Apple din Taiwan vor începe să livreze carcase unibody din aluminiu începând din februarie.Asemănările dintre tablet şi iPhone nu se vor opri aici însă, conform AppleInsider, designul fiind asemaător şi în ceea ce priveşte butoanele şi porturile dispozitivului.

>> Ecran OLED. Conform surselor Digital Times, Apple şi-ar fi amânat planurile de lansare ale tablet-ului în martie către a doua jumătate a lui 2010 ca urmare a hotărârii de a include un display OLED, produs de LG Display, în noul model. Cu toate acestea zvonul nu se bucură de prea multă credibilitate printre analiştii care susţin că nu există deocamdată producători care să realizeze ecrane de 10 inchi iar capacităţile de producţie ale acestora sunt încă prea reduse pentru a acoperi o cerere atât de mare. În plus un display OLED ar împinge cu mult preţul tablet-ului peste estimările de 1000 de dolari.

Sistem de operare

>> Leopard? Printre analişti este destul de răspândită părerea conform căreia Snow Leopard, sistemul de operare lansat de Apple în toamna anului trecut, ar fi fost optimizat şi pentru noul tablet. Printre indiciile care conduc la această concluzie se numără optimizarea acestuia pentru procesoare multicore şi spaţiul mai mic ocupat de Snow Leopard faţă de precursorul său, Leopard, doar 3GB în loc de 6. Mai mult, funcţionalităţi precum CoverFlow, Expose, Stacks sau Quick Look, fac din Snow Leopard un sistem de operare touchscreen-friendly, adaptat gesturilor şi mişcărilor degetelor. Se vorbeşte astfel despre o încercare a celor de la Apple de a crea un sistem de operare ce poate rula pe o gamă mai largă de dispozitive – de la desktop-uri la laptop-uri şi până la dispozitive mobile mai puţin puternice precum tablet-urile. Un singur OS care să le stăpânească pe toate celelalte.

>> Sau iPhone OS? Motivul pentru care nu a mai fost lansată până acum nicio variantă updatată a sistemului de operare al iPhone ar sta, conform Gizmodo, tocmai în faptul că în noua variantă a OS-ului s-ar găsi prea multe elemente de cod ce ţin de funcţionalităţile noului tablet iar Apple nu a vrut ca acestea să fie descoperite. După părerea acestor surse tablet-ul ar putea fi comparat cu un “iPhone cu steroizi” iar gesturile multi-touch pe care le suportă sunt „complet ieşite din comun”.

>> Procesor dezvoltat in-house. Deşi s-a vorbit la un moment dat şi despre posibilitatea folosirii un procesor Intel Atom pentru acest tablet, cea mai plauzibilă variantă pare a fi  cea utilizării a unui procesor dezvoltat in-house, de echipa  PA Semi, companie pe care Apple a cumpărat-o în  aprilie 2008 pentru 278 milioane de dolari.

Funcţionalităţi

>> Funcţionalitate de e-reader: suport pentru cărţi, reviste şi ziare. Nu numai că aceste funcţionalităţi vor ţine capul de afiş al lansării sale ci, după părerea Gizmodo, cu ajutorul lor tablet-ul urmează să revoluţioneze industria de publishing. După ce s-a stabilit ca retailer de muzică, filme şi emisiuni tv, Apple munceşte acum pentru a aduce în iTunes cât mai mult conţinut print, fiind în discuţii cu câţiva mari jucători din industria de publishing.  Conform surselor Gizmodo, discuţiile dintre Apple şi McGraw Hill and Oberlin Press referitoare la mutarea manualelor şi cursurilor universitare peiTunes datează din luna iulie a anului trecut iar NYTimes ar fi fost abordat de Apple din iunie pentru a discuta despre mutarea conţinutului de pe hârtie pe „un nou dispozitiv.” Arthur Sulzberger, chairman New York Times, a refuzat să comenteze într-un interviu săptămâna trecută implicarea sa în lansarea noului dispozitiv, limitându-se să spună „rămâneţi pe recepţie „, conform  Wall Street Journal.

>>Un computer mobil cu funcţionalităţi depline. Conform New York Times un fost designer al Apple ar fi declarat că o echipă a companiei a “petrecut ultimii ani lucrând la o versiune multi-touch a programului iWork,” software-ul echivalent al suitei Microsoft Office. Acest lucru ar putea fi un indiciu că Apple vrea ca tablet-ul să fie mai degrabă un computer în miniatură decât un simplu suport pentru cărţi filme şi jocuri video, lucru care ar justifica preţul mare pentru care urmează să fie vândut.

>> Platformă de gaming. Cei mai buni senzori de mişcare – accelerometru şi busolă – şi interfaţă touchscreen.  Cel mai bun procesor şi cea mai bună placă grafică disponibilă pentru un dispozitiv de o asemenea mărime. Acces la cel mai mare magazin online din lume: App Store. Un ecran HD, mai mare decât al iPhone-ului. Toate aceste ingrediente recomandă tablet-ul drept o foarte bună platformă de gaming. Iar Wall Street Journal anunţă că Apple lucrează cu Electronic Arts pentru a pune în valoare capacităţile de gaming ale tablet-ului.

>>Un device pentru întreaga familie. Wall Street Journal crede că Apple se va concentra pe rolul pe care tablet-ul îl poate juca în cadrul familiei, creatorii săi  închipuind un dispozitiv ce poate fi folosit de mai mulţi membri ai acesteia.

>> WiFi şi servicii 3G opţionale. iLounge crede că, pe lângă conectivitate WiFi noul tablet va oferi, opţional, şi servicii 3G. Ceea ce ridică noi întrebări legate de furnizorii acestor servicii de date şi abonamentele pe care le vor propune. Conform FoxNewsApple este în discuţii cu Verizon şi AT&T.

>>  Grafică 3D. La sfârşitul anului trecut, odată cu un post pe blogul lui Lee Kai-fu, fost executiv al Google, a luat naştere zvonul conform căruia interfaţa noului tablet va avea capacitatea de a reda grafica tridimensională. Gus Sentementes, jurnalist la Baltimore Sun, a descoperit astfel un patent înregistrat de Apple pe 10 decembrie 2009 care vorbeşte despre “un dispozitiv touchscreen cu o interfaţă grafică ce permite manipularea unor obiecte vizuale tridimensionale”.

>> Preţ în jur de 1000 de dolari. Una dintre puţinele chestiuni asupra căreia s-a ajuns la un consens în piaţă este preţul noului dispozitiv, care ar urma să se oprească în jurul a 1000 de dolari. Cu toate acestea un display OLED de 9.7 inchi ar împinge preţul tablet-ului către1.500-1.700 de dolari. Apple se aşteaptă să vândă 10 milioane de tablet-uri în primul an de la lansare, conform Lee Kai-fu.

Articol preluat de pe  money.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: