Cine stinge becul?

Am o multime de prieteni care au plecat din tara. Fosti colegi de liceu. Au plecat inca din facultate in state, in Canada, Noua Zeelanda. Unii au venit inapoi, altii inca sunt acolo si au reusit sa se descurce si sa isi faca un rost in viata. Bravo lor. Ma intreb oare cati au plecat, fara sa termine facultatea, si au ajuns sa spele vase, sa lucreze ca si chelneri sau te miri pe unde si apoi au venit inapoi fara un dolar? De ce sa plec? Intr-adevar nu este o tara extraordinara asta, dar cel putin stau aici. Decat sa plec si sa spal vase pentru altii mai bine stau aici si ajung un amarat de sef pe undeva. Cred ca pana la urma este vorba si de onoare si de respectul de sine. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, fiecare isi traieste viata asa cum vrea. La fel fac si eu. Cu toate astea e pacat ca pana la urma tara asta pierde niste oameni foarte valorosi. Studenti tineri pe care Microsoft, Google sau alte firme uriase ii iau de pe bancile facultatii si le promit o caruta de bani, pleaca din Roamnia inainte ca cineva din tara asta sa le ofere ceva. De ce nu pot sa faca si firme romanesti asta?

Inainte de Craciun am fost la un concurs de informatica in Baia Mare tocmai pentru a vedea ce pot sa faca studentii romani. Felicitari lor, sincer. Au facut niste proiecte extraordinare. O mare parte din ei lucrau insa la fima a unui olandez. De ce olandez? De ce nu roman. Un coleg de al meu de la departamentul de informatica a plecat de la noi pe 3000 de euro si sa lucreze online pentru o firma din afara. A stat doua luni, a lucrat si bani nu a vazut. Nu e pacat? Si noi, ca si angajatori, trebuie sa ne schimbam mentalitatea si sa incercam sa facem tot posibilul sa ne tinem oamenii buni pe langa noi. Dar si ei, angajatii ar trebui sa inteleaga ca a trecut vremea cu acel caine care umbla cu covrigi in coada. Trebuie sa muncim si abia apoi sa cerem ceva.

Cine stinge becul in tara asta? Eu sincer asta am de gand sa fac. Prefer sa fiu aici, in Romania. Nu din patriotism, va asigur!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: