Biserici vs Spitale. Mult la putin!

In ultimii ani  in Romania a fost o explozie de biserici. La fiecare colt de cartier este o biserica, la fiecare x strazi este o alta. De culturi diferite, bineinteles, dar sunt. Potrivit site-ul oficial al Secretariatului de Stat pentru Culte, institutia prin care se derulează toate fondurile bugetare alocate bisericilor, în Romania sunt:

 • 265 de lacasuri de cult si 111 spaţii închiriate unde se oficiaza serviciile religioase pentru Martorii lui Iehova;
 • 124 temple, sinagogi si case de rugaciune pentru Cultul Mozaic;
 • 77 de geamii şi mesgiduri pentru Cultul Musulman;
 • circa 220 de biserici evanghelice; 678 de adunari (biserici) ale Bisericii Crestine după Evanghelie;
 • 1.185 de biserici adventiste de ziua a 7-a;
 • 1.343 de biserici si 7879 filii penticostale;
 • 1800 biserici baptiste;
 • 16 biserici armene;
 • 143 de biserici protestante unitariene;
 • 45 de biserici evanghelice luterane;
 • 265 de biserici evanghelice C.A.;
 • 506 parohii si 96 filii ale Bisericii Reformate; 1000 de biserici si capele romano-catolice;
 • 763 de parohii ale Bisericii Romane unite cu Roma, plus alte 280 de biserici în constructie.

Biserica Ortodoxa Romana, care întruneste adeziunea a peste 80% din populatia tarii, conform recensamantului din 2002, are urmatoarele asezaminte: 14.574 locasuri de cult: 63 catedrale , 10.580 biserici parohiale, 2.072 biserici filiale, 433  biserici de manastiri, 208 biserici de cimitir, 12 biserici fundationale, 48 biserici izolate, 298 capele parohiale, 171 capele de cimitir, 74 paraclise parohiale, 182 paraclise de manastiri, 403 biserici si capele în institutiile bugetare (89- în armata si Ministerul Administratiei si Internelor, 37- în penitenciare, 166- în spitale, 50- în unitati de învatamant si 61-în asezaminte de ocrotire sociala.

Vreti sa stiti cate spitale sunt? 431!!! In august 2009, ministrul sanatatii de atunci, spunea ca Romania mai are nevoie de peste 150 de spitale. Pai de unde bani daca noi construim biserici si altele adiacente lor. Nu am nimic cu Dumnezeu si nu vreau sa ma intelegeti gresit. Am ceva am cu preotii care umbla de anul nou sa stranga bani pentru biserica. Am ce am cu popii aia care iti ceri bani si iti mai si spun ca nu dai destul la o inmormantare sau botez. Am ce am cu cei care nu inteleg ca un spital este mult mai important decat o biserica.

Anunțuri

1 comentariu »

 1. ancarius said

  Suntem o tara saraca dar putred de bogata in acelas timp. Suntem multi dar prosti si avand in vedere ca suntem o tara plina de pacatuosi zic ca se construiesc biserici peste biserici in speranta ca la a doua venire sa putem frauda spiritualitatea la fel ca alegerile parlamentare si afacerile autohtone.

  Clar. Cine are nevoie de spitale cand la urma urmei toti murim si daca nu avem „vesminte” religioase la multime o sa ardem in iad. Sper ca totusi generatia urmatoare o sa fie cu mai putina frica de atotputernicul sau de Isus sau Chuck Norris sau ori cine o fi si cu mai multa vointa si logica. Desi la punctul asta mi se pare o reusita prea indepartata.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: