Noul buget, calcul simplu

Una din primele lectii din management spune ca pentru a avea succes in orice afacere trebuie sa identifici mai intai gaurile care iti produc paguba. Adica, sa incerci sa identifici ce te face sa cheltui multi bani fara sa produci nimic.

In momentul de fata, numarul bugetarilor din Romania este estimat la aproximativ 1,2 milioane angajati, dintr-un total de 4,5 milioane de angajati romani. Numarul functionarilor din administratia romaneasca se situeaza in prezent la 125.000 de angajati. Ponderea lor in numarul bugetarilor este de circa 10%. Salariul mediu net al celor care activeaza in administratia publica romaneasca este de 590 de euro, deci aproape dublu fata de salariul mediu net pe tara.

Un calcul simplu ne arata urmatoarele: 3 angajati din sectorul privat lucreaza pentru un bugetar. Mai mult decat atat salarul unui bugetar este mult mai mare decat al unui angajat din sectorul privat. Bugetarii primesc cate 100.000.000 lei vechi pe an pentru a-si cumpara haine (vezi exemplul de la Tg Mures). Si cu toate astea nu se face nimic. Bugetarii au sporuri care depasesc 100% din salar.

Un alt calcul simplu ar arata in felul urmator: dam afara 30% din functionarii din primarii. Ce facem cu ei? Ii punem sa munceasca in sectorul privat. Niste oameni cu asa multa scoala si cu experienta atat de vasta sigur isi vor gasi ceva de munca. Daca inlocuim acesti oameni cu calculatoare si cream un sistem informatic adecvat putem impusca mai multi iepuri dintr-o data si anume: plata taxelor si a impozitelor se va putea face de pe internet si in felul acesta nu vor mai exista interminabilele cozi de la inceputul de an. Cred ca putem fi cu totii de acord ca am trecut de multe de faza in care lumea se plangea ca nu are un calculator.

Un alt castig este faptul ca eliminam eroarea umana. Pai daca acesti functionari lucreaza si in 2010 cu hartii si praful se depune de cateva degete pe super calculatoarele din fata lor ce sa le facem? Daca ei nu au reusit in atat de multi ani sa faca dracului un curs de calculatoare ca deja e foarte ieftin si mai mult decat atat primesti si diploma de la Ministerul Muncii ca esti operator pe calculator (atestat CNFPA se numeste :)).

Ce mai castigam? Castigam timp. Atat pentru mine ca si client cat si pentru primaria ca institutie. Angajatii ramasi vor putea sa se ocupe cu adevarat de noi, cetatenii. Vor putea sa mearga si ei la ceva cursuri de comunicare si in feleul acesta, noi cetatenii, vom scapa de scarba pe care o incercam de fiecare data cand intram in contact cu reprezentatii statului.

Intrebarea este: se vrea asa ceva? Sau macar o mica parte din toate astea?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: